Tandheelkunde

Een gezond gebit

Tandheelkunde

Binnen Dierenkliniek Wulven wordt veel aandacht besteed aan tandheelkunde. Gebitten van onze dierbare huisdieren hebben vaak meer klachten dan in eerste instantie te merken is.

Uiteraard kan uw dier een gaaf gebit hebben, wat u dagelijks poetst of bekijkt. Vaker komt voor dat dieren zich niet in hun bekkie laten kijken en u niets merkt aan uw dier, behalve bijvoorbeeld wat stank uit de bek. Gek genoeg went dat ook vaak... Zo zouden ernstigere problemen kunnen bestaan ongemerkt kunnen ontstaan en blijven bestaan.

Groot misverstand is dat het met het gebit wel meevalt, omdat hij nog 'gewoon' eet. Dieren stoppen niet zomaar met eten. Net als wij vinden ze wel een omweg. Tegen de tijd dat uw hond of kat vanwege (pijn aan) het gebit stopt met eten, is er al heel wat aan de hand. Het is hierom van belang het gebit van uw huisdier regelmatig te laten controleren.

Gebitscontroles doen wij standaard tijdens de jaarlijkse controle. Heeft u op een ander moment vragen over het gebit van uw huisdier, dan kunt u daarvoor bij ons uiteraard een afspraak maken.

Wat zijn signalen van gebitsproblemen?

  • Stank uit de bek
  • Rood tandvlees of makkelijk bloedend tandvlees
  • Tandsteen
  • Niet meer willen kluiven op botjes (honden)
  • Afgebroken tanden of kiezen
  • Plotselinge verkleuring van tanden of kiezen
  • Speekselen
  • Wrijven met poten over de neus
  • Zwelling onder het oog
  • Uitvloeiing uit de neus (vaak eenzijdig)
  • Verminderde eetlust (vaak pas als het al heel erg mis is!)

Wat kunt u doen om gebitsproblemen te voorkomen?

De enige manier om het gebit goed schoon te houden is het poetsen van de tanden. Alle andere mogelijkheden zijn een aanvulling (alle kleine beetjes helpen), maar er gaat niets boven poetsen. Belangrijk is het poetsen rustig aan te leren en het liefst te beginnen als het dier jong is. Met gebruik van de speciale en smakelijke honden- en kattentandpasta kunt u met geduld en tijd veel bereiken. Wij helpen u graag met advies hoe u poetsen kunt aanleren.

De behandeling

Een goede gebitsbehandeling vindt plaats onder narcose. Een eerste inspectie tijdens een consult geeft een indicatie van de staat van het gebit, maar pas als uw dier slaapt, kunnen alle tanden en kiezen goed onderzocht worden. 

Dentale röntgenapparatuur

Dentale röntgenapparatuur (zoals uw tandarts ook gebruikt: een röntgenapparaat voor tanden) maakt het mogelijk om echt te weten hoe het met een kies(wortel) is en of deze pijn veroorzaakt. Wortels liggen immers, net als bij bomen, verborgen. Mocht er letsel aan de wortels zijn dan is dit pijnlijk en zal het leiden tot het uiteindelijk afbreken van tanden of kiezen. Een dergelijke foto bepaalt namelijk of een kies getrokken moeten worden of niet. Wel heel belangrijk, want zo worden er geen kiezen onterecht getrokken en blijven er geen kiezen onterecht zitten. In het laatste geval blijft het dier met pijn lopen.

U zou zich af kunnen vragen: kan mijn hond/kat nog wel kauwen als er kiezen getrokken zijn?

Een vleeseter kan knipt voedsel, terwijl wij meer kauwen. De onderkaak kan namelijk geen horizontale kauwbewegingen maken, maar alleen maar verticale knipbewegingen maken. Een vleeseter kan dus nog heel goed (brokken) eten, zelfs helemaal zonder kiezen. Dus u begrijpt: beter eten zónder kiezen en zónder pijn dan eten mét pijnlijke kiezen!

Het wisselen van het melkgebit bij jonge dieren

Naast het schoonhouden en laten onderhouden van het gebit van uw volwassen hond of kat, is het ook erg belangrijk het wisselen van het gebit van uw pup of kitten te laten controleren. Dit doen wij uiteraard graag bij de gezondheidscontroles voorafgaand aan de pup- en kittenvaccinaties, maar ook bij de gratis zes maandencontroles. Voor deze laatste gratis controles krijgen eigenaren die bij ons ingeschreven staan automatisch een oproep.

Terug naar Praktijkinformatie